Uratarinoita – Harjoittelu polkuna työelämään

 

Seuraavassa tilintarkastusassistenttimme Samu kertoo kokemuksiaan harjoittelusta ja työllistymisestä SYS Audit Oy:ssä. Muistathan, että haku työharjoitteluun ensi keväälle on jo auki, lisätietoja täältä.

Valmistuin tänä keväänä kauppatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta. Pääaineenani oli laskentatoimi ja päädyin hakemaan työharjoitteluun SYS Audit Oy:lle Jyväskylään kevääksi 2016. Aiempaa työkokemusta minulla oli tuolloin pääosin myynnin ja asiakaspalvelun puolelta, joten harjoittelu oli mainio tilaisuus päästä tekemään omaa koulutusta vastaavaa työtä ja näkemään, mitä tilintarkastus käytännössä on.

Aloitin harjoittelun tammikuussa 2016. Parin viikon perehdytyksen jälkeen pääsimme tositoimiin ja tilintarkastustoimeksiantojen pariin. Käytännössä noin puolet harjoittelusta meni konkreettisen tilintarkastustyön parissa ja toinen puoli muiden toimistotöiden ja avustavien tehtävien merkeissä, jotka toivat hyvää vaihtelua työtehtäviin. Meitä oli yhteensä neljä harjoittelijaa, joten työnjako vuoroviikoin näiden tehtävien välillä onnistui hyvin. Parasta harjoittelujaksossa oli se, että pääsimme harjoittelijoinakin osallistumaan käytännön tilintarkastukseen, jolloin sai oikeasti kuvan siitä, mitä tilintarkastajan työ on. Auktorisoidut tilintarkastajat opastivat ja neuvoivat meitä toki aina tarvittaessa. Kevätaika on tällä alalla todella kiireistä ja hommia piisasi harjoitteluaikanakin paljon. Työyhteisön tuki olikin alusta alkaen hyvin arvokasta ja apua sai aina, kun sitä vaan tarvitsi. Harjoittelu oli hyvin joustavaa opintojen suhteen, sillä luennoille sekä tentteihin oli mahdollista lähteä aina kun vain oli tarvetta. Harjoittelujaksolta sain runsaasti arvokasta kokemusta tilintarkastuksesta ja pääsin kehittämään monipuolisesti taloushallinnon osaamistani.

Kolmen kuukauden harjoittelujakson jälkeen jatkoin vielä kiireisimmän ajan loppuun heinäkuulle määräaikaisena tilintarkastusassistenttina, minkä jälkeen kirjoittelin gradua syksyn ajan. Vuoden 2017 tammikuussa palasin kevään kiireajalle tilintarkastusassistentiksi ja tälle tielle olenkin sittemmin valmistumisen jälkeen myös lopulta jäänyt. Seuraava tavoitteeni onkin suorittaa tilintarkastajan tutkinto lähitulevaisuudessa työkokemuksen karttuessa.

Samu Kallioinen

HT

puh. 040 670 5735

Samu Kallioinen

HT

puh. 040 670 5735

Koulutus

Hyväksytty tilintarkastaja (HT), 2019

Kauppatieteiden maisteri (2017), Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu

Työkokemus

Samu aloitti Tilintarkastus Riuttanen Oy:ssä harjoittelijana keväällä 2016 ja on työskennellyt yhtiössä tilintarkastusassistenttina keväästä 2017 alkaen sekä auktorisoituna tilintarkastajana suoritettuaan tilintarkastajatutkinnon 2019. Tilintarkastuskokemusta Samulle on kertynyt laajasti niin asunto- ja kiinteistöyhtiöiden, pk-yhtiöiden, säätiöiden kuin yhdistystenkin tilintarkastuksesta.